A Magyar Természetvédők Szövetségével karöltve az Erre van előre kutatócsoport is részt vehetett április 6-án azon a varsói műhelykonferencián, ahol a közösségi energiagazdálkodás települési szintű integrálásának lehetőségeiről volt szó. Az előadók Spanyolországból, Németországból, Skóciából, illetve természetesen Lengyelországból érkeztek. A magyarországi helyzetről az MTVSZ munkatársa, Botár Alexa tartott prezentációt. Kiváló előremutató példákkal találkozhattunk, amelyek közül ki is emelnénk kettőt:

A közösségi energiatermelés tekintetében az egyik zászlóshajónak tekintető Skócia példájából megtudhattuk, hogy rövid idő alatt micsoda fejlődés érhető el akkor, ha a kormányzat egyenrangú partnerként kezeli a közösségeket, és átfogó szakmai segítséggel látja el azokat. A skót tapasztalatokból kiderül, hogy ezen közösségek idővel akár kizárólag saját forrásaikra alapozva energiafüggetlenné képesek válni.

A Barcelona mellett fekvő Rubí településen 2013-ban létrehozott „Rubí Brilla” projekt egyik alapítója szemléletesen bemutatta, hogy közösségi szinten is az energiafelhasználás csökkentésével érhetőek el legegyszerűbben a legnagyobb eredmények. A szemléletformálással és a döntően low-tech megoldásokkal elért megtakarításokat folyamatosan visszaforgatják a közösség további tagjai részére, így egyre több lakoshoz elérve egyre nagyobb mértékben képesek gátat szabni a településről kiáramló energiaköltségeknek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://knhoe.blog.hu/api/trackback/id/tr728602706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása