1%

2017.01.23. 14:29

Tisztelettel kérjük, hogy adója 1%-ával támogassa a Hálózat működését, egy élhetőbb környezet megteremtését. Adószámunk: 18666454-1-13

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet módosítása szerint „(4) Beépítésre szánt területen és beépítésre szánt terület határától számított 12 000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű, szélerőmű park nem helyezhető el.”  Ezzel a szabályozással a kormány gyakorlatilag betiltotta a szélturbinák telepítését. Erre vonatkozóan reflektál  egyesületünk elnöke és az INFORSE-Europe.

 

Egyesületünk elnökének tollából származó újságcikk az nol.hu-n.

nol_01.jpg

muenchen_01.jpg

muenchen_02.jpg

Május-júniusban 5 helyszínen 110 TIGÁZ-os kollégának tartottunk előadásokat a fenntartható energiagazdálkodásról - sok pozitív visszajelzést kaptunk

tigaz_01.jpg

tigaz_02.jpg

A Magyar Természetvédők Szövetségével karöltve az Erre van előre kutatócsoport is részt vehetett április 6-án azon a varsói műhelykonferencián, ahol a közösségi energiagazdálkodás települési szintű integrálásának lehetőségeiről volt szó. Az előadók Spanyolországból, Németországból, Skóciából, illetve természetesen Lengyelországból érkeztek. A magyarországi helyzetről az MTVSZ munkatársa, Botár Alexa tartott prezentációt. Kiváló előremutató példákkal találkozhattunk, amelyek közül ki is emelnénk kettőt:

A közösségi energiatermelés tekintetében az egyik zászlóshajónak tekintető Skócia példájából megtudhattuk, hogy rövid idő alatt micsoda fejlődés érhető el akkor, ha a kormányzat egyenrangú partnerként kezeli a közösségeket, és átfogó szakmai segítséggel látja el azokat. A skót tapasztalatokból kiderül, hogy ezen közösségek idővel akár kizárólag saját forrásaikra alapozva energiafüggetlenné képesek válni.

A Barcelona mellett fekvő Rubí településen 2013-ban létrehozott „Rubí Brilla” projekt egyik alapítója szemléletesen bemutatta, hogy közösségi szinten is az energiafelhasználás csökkentésével érhetőek el legegyszerűbben a legnagyobb eredmények. A szemléletformálással és a döntően low-tech megoldásokkal elért megtakarításokat folyamatosan visszaforgatják a közösség további tagjai részére, így egyre több lakoshoz elérve egyre nagyobb mértékben képesek gátat szabni a településről kiáramló energiaköltségeknek.

 

Szerző: KNE

Szólj hozzá!

1%

2016.04.01. 14:02

Tisztelettel kérjük, hogy adója 1%-ával támogassa a Hálózat működését, egy élhetőbb környezet megteremtését. Adószámunk: 18666454-1-13

Szerző: KNE

Szólj hozzá!

Elnökünket a párizsi klímacsúcs keretében tartott Inforse-Europe vezetőségi találkozón újabb 2 évre a nemzetközi szervezet vezetőségébe választották.

2016_12_inforse_board_meeting_paris_cop.jpg

Szerző: KNE

Szólj hozzá!

Az INFORSE-Europe képviseletében megfigyelőként veszünk részt a párizsi klímacsúcson - benyomások a konferencia helyszínén

2016_12_cop_paris_1.jpg

2016_12_cop_paris_2.jpg

2016_12_cop_paris_3.jpg

Szerző: KNE

Szólj hozzá!

Ezúttal Nyíregyházán népszerűsítettük az "Erre van előre" projektet. November 26-án egyesületünk elnöke tartott előadást az Energia és Környezet Alapítvány és az Emisszió Egyesület által rendezett fórumon. A fórum a nemzetközi Közösségi Energia (CO-POWER) projekt keretében és támogatásával valósul meg. A teljes projektről bővebb információ magyarul és angolul a www.communitypower.eu oldalon.

2016_11_miskolc_energia_es_kornyezet.jpg

Szerző: KNE

Szólj hozzá!